Drukuj
Kategoria: Zupy
Odsłony: 2517

Rozgrzewająca zupa ogórkowa. Już na blogu jedną mam, na żeberkach. Ten przepis opiera się na bulionie warzywnym. Smaczna, prosta, tradycyjna :) Ja lubię ten kwaśny smak :)

Składniki:

Wykonanie:

Zagotowujemy bulion, dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki pora (lub w całości, jeśli później chcecie go wyłowić) oraz pozostałą włoszczyznę startą na grubej tarce do warzyw albo pokrojoną w paseczki. Dodajemy listek laurowy oraz 2-3 ziarenka ziela angielskiego, a następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie rozgrzewamy na patelni trochę masła lub oleju. Wrzucamy grubo starte lub pokrojone w małą kostkę ogórki, podsmażamy je, stale mieszając. Bulion przyprawiamy do smaku, dodajemy ogórki, a gdy zupa się ponownie zagotuje, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Mieszamy, gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posypujemy zupę posiekaną zieleniną. Smacznego :)

Źródło