Drukuj
Kategoria: Zupy
Odsłony: 2307

Tradycyjna polska zupa. Jakoś nie należałam do jej zwolenników, więc do tej pory nie gościła u mnie. Postanowiłam jednak dać jej szansę :) Poniższy przepis to składanka wielu dostępnych przepisów :)

Składniki:

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kiełbasę kroimy w plasterki. Włoszczyznę myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka, zalewamy litrem wody, wrzucamy liść, ziele i pieprz oraz sól do smaku. Wrzucamy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie.

Kiełbasę podsmażamy na patelni, następnie wrzucamy do garnka z zupą. Szynkę również podsmażamy ale wrzucimy ja pod koniec gotowania zupy. Gdy ziemniaki są miękkie, wyjmujemy włoszczyznę, możemy marchewkę pokroić i wrzucić z powrotem. Wlewamy zakwas, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, ewentualnie doprawiamy vegetą, jeśli jest taka potrzeba. Śmietanę po uprzednim rozcieńczeniu w osobnym naczyniu z odrobiną zupy, wlewamy do garnka. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika – max 3-5 min. Podajemy z gotowanym jajkiem i podsmażoną szynką. Smacznego :)

Źródło: Moja własna kompozycja na podstawie kilku znalezionych przepisów.