Drukuj
Kategoria: Zupy
Odsłony: 3167

W takie upały ciężko zmusić się do gotowania. U mnie królują raczej lekkie i szybkie sałatki. Postanowiłam przetestować jednak chłodną zupę;) Prosta, szybka i aromatyczna. Mimo, że nie przepadam za chłodnikami, to w taką pogodę są idealne. Polecam :)

Składniki:

 (2 porcje)

Wykonanie:

Jajka gotujmy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki. Ogórek obieramy i razem z rzodkiewkami ścieramy na tarce, na grubych oczkach, odsączamy. Koperek drobno siekamy. Do miski wlewamy kefir, dodajemy starte warzywa, wyciśnięty ząbek czosnku, koperek i szczypiorek (pominęłam) i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodnik rozlewamy na talerze, dodajemy kawałki jajka. Smacznego :)

Źródło