Artykuły
Dżem śliwkowy
Dostałam od teściowej trochę śliwek, więc postanowiłam je wykorzystać. Te akurat są bardzo wodniste, więc na konfiturę się nie nadają, chyba, że miałabym sporo czasu na ich gotowanie. Czas u mnie jest towarem deficytowym, więc stwierdziłam, że skoro nie konfitura to szybki dżem da się zrobić :) Większość śliwek zjedliśmy, bo są pyszne, bardzo słodziutkie, ale zrobiłam też kilka słoiczków dżemu :) Przepis ekspresowy i prosty.
Składniki:
(na ok. 4 małe słoiczki)
- 1 kg śliwek
- cukier żelujący 3:1 (ok 350g)
Wykonanie:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku z grubszym dnem, zasypujemy cukrem, umieszczamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do zagotowania, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy odwracamy na 5 min. do góry dnem. Można dla bezpieczeństwa zapasteryzować jeszcze. Smacznego :)
Praktyczna wskazówka:
Jak sprawdzić, czy dżem ma odpowiednią konsystencję? Włożyć talerzyk do zamrażarki. Na zmrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotknięciu się pomarszczy - wystarczy już gotowania.
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wykładamy lnianymi ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Źrodło: Przepis własny.
- Szczegóły
- Kategoria: Domowe Produkcje własne;)
- Opublikowano: środa, 01 sierpień 2018 18:34
- Magdalena
- Odsłony: 2518
