Chrust lany (w kilka minut)

Dziś Tłusty Czwartek :) Czas na tłuste słodkości ;) Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie pączków, czy tradycyjnego chrustu to można zrobić ekspresowy lany chrust :) Ciasto robi się dosłownie w 2 minuty, a czas poświęcony na smażenie zależy od wielkości garnka :) Można je przygotować spokojnie po pracy albo przed :)

Oczywiście nie smakuje jak chrust, bo to zupełnie inne ciasto, bardziej jak pączki. Tak czy inaczej bardzo smaczne, mój mąż był zachwycony :) To propozycja dla tych, co nie mają zbyt dużo czasu. Ja w tygodniu to raczej tylko ekspresowe przepisy staram się testować :) Polecam :)

 

Składniki:

Wykonanie:

Do miski wybijamy jajka, dodajemy mleko i roztrzepujemy mikserem. Następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i przez chwilę miksujemy, tak żeby nie było grudek. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Ciasto jest gotowe. Na patelni lub małym garnku rozgrzewamy tłuszcz, do temperatury około 175°C. Ważne, aby głębokość tłuszczu nie była mniejsza niż 3 centymetry. Do smażenia można użyć samego oleju, samego smalcu lub oleju i smalcu w proporcji 1:1.

Ciasto na gorący tłuszcz możemy wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy około 5 milimetrów, lub zwykłego woreczka. Do rękawa nakładamy łyżką ciasto i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz tworząc zygzaki ;) Jeśli używamy woreczka nakładamy do niego ciasto i odcinamy nożyczkami sam rożek woreczka. Chrust smażymy na jasno brązowy kolor z obydwu stron, usmażony układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażony chrust posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

 

Źródło

Kategoria: Tłusty Czwartek
Opublikowano: czwartek, 11 luty 2021 09:30
Magdalena
Odsłony: 1305