Oponki

Jeśli nie macie czasu na przygotowanie pączków, czy chrustu, na tłusty czwartek można przygotować smaczne oponki. Są pyszne i zdecydowanie szybsze w przygotowaniu :) Jeśli nie macie wielu domowników można spokojnie zrobić z połowy porcji, najlepsze są tego samego dnia, kolejnego dnia już nie są tak miękkie i pyszyste.

Składniki:

na około 30 oponek:

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i zagniatamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego się ciasta (należy zacząć od 2 szklanek mąki pszennej i w razie potrzeby podsypywać). Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy oponki, np. przy pomocy szklanki i zakrętki/kieliszka.

Oponki wrzucamy na głęboki i rozgrzany olej (temperatura oleju 175ºC), smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniczku kuchennym, posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Tłusty Czwartek
Opublikowano: wtorek, 06 luty 2018 19:15
Magdalena
Odsłony: 2111