Jeśli nie macie czasu na przygotowanie pączków, czy chrustu, na tłusty czwartek można przygotować smaczne oponki. Są pyszne i zdecydowanie szybsze w przygotowaniu :) Jeśli nie macie wielu domowników można spokojnie zrobić z połowy porcji, najlepsze są tego samego dnia, kolejnego dnia już nie są tak miękkie i pyszyste.
Składniki:
na około 30 oponek:
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i zagniatamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego się ciasta (należy zacząć od 2 szklanek mąki pszennej i w razie potrzeby podsypywać). Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy oponki, np. przy pomocy szklanki i zakrętki/kieliszka.
Oponki wrzucamy na głęboki i rozgrzany olej (temperatura oleju 175ºC), smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniczku kuchennym, posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego :)