Drożdżowe babeczki z truskawkami

Pyszne babeczki z truskawkami. Tym razem z ciasta drożdżowego, najlepsze są cieplutkie i świeże. Jeżeli chodzi o kruszonkę to z połowy porcji spokojnie wystarcza.

Składniki:

(na 10 babeczek):

Ponadto:

Kruszonka:

(proponuje połowę z tego):

Wykonanie:

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn), dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotowujemy formę do muffinek - gniazda smarujemy masłem i oprószamy mąką; nadmiar mąki strzepujemy.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10 części, każda o wadze około 50 g. Formujemy okrągłe kulki, lekko spłaszczamy, na środku układamy truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i zamykamy wokół niej ciasto. Wkładamy do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).

W małym garnuszku roztapiamy masło. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy/wyrabiamy między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodajemy łyżkę mąki więcej. 

Po wyrośnięciu babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wyjmujemy, studzimy w foremce, następnie na kratce. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Muffinki i Babeczki
Opublikowano: środa, 04 czerwiec 2014 20:34
Magdalena
Odsłony: 2478