Wielkanocne muffinki, żółte kurczaczki:) Wyglądają słodko, a przygotowuje się bardzo szybko. Pieczemy ulubione muffinki, odrobina kremu, kokos i drobne dodatki:) Będą fajną dekoracją wielkanocnego stołu. Żółty kokos przygotowujemy z odrobiną barwnika, warto to zrobić dzień wcześniej.

Składniki na ulubione muffinki (na przykład te):
Dodatkowo:
Wykonanie:
Dzień wcześniej odrobinę żółtego barwnika rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, wrzucamy kokos, mieszamy i wysypujemy na papier do wysuszenia.
Przygotowujemy muffinki: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem. Kawę zalewamy 200 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy olej, schłodzoną kawę, mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Masę przelewamy do papilotek (do 2/3 wysokości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Studzimy.
Mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym do smaku. Ostudzone muffinki smarujemy kremem mascarpone, posypujemy kokosem, robimy oczka i dzióbek i gotowe:) Smacznego:)

