Orzechowe babeczki z wiśniowym nadzieniem

Przepyszne babeczki:) Kruche, orzechowe i maślane z soczystym nadzieniem wiśniowym. Poezja:) Robiłam je wczoraj wieczorem, propozycja na Wielkanocny stół. Przepis jest na 6 babeczek, ale mi wyszło 12 mniejszych.

Składniki:


Wykonanie:

Mieszamy mąkę, orzechy, cukier puder i sól. Rozdzielamy żółtko od białka, białko odkładamy na później, żółtko i masło dodajemy do reszty składników i ugniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na min. pół godziny.

Z połowy schłodzonego ciasta wykładamy formy do babeczek (ja wykrawałam kółeczka), nakłuwamy widelcem i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika (ok. 200 stopni) na jakieś 10 min., żeby się lekko podpiekły. Po wyjęciu nakładamy do każdej z nich po ok. 3 łyżeczki dżemu/wiśni i szybko przykrywamy resztą ciasta. Wierzch nakłuwamy widelcem i smarujemy białkiem. Całość pieczemy jeszcze jakieś 15 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Muffinki i Babeczki
Opublikowano: środa, 04 kwiecień 2012 21:15
Magdalena
Odsłony: 12288