Ostatnio otrzymałam w prezencie sporo śliwek, jedliśmy codziennie, ale trzeba je było dodatkowo wykorzystać. Zrobiłam wiec na szybko muffinki z dodatkiem śliwek i porzeczek. Dzięki owocom muffinki pozostały wilgotne również na drugi dzień, a dzięki kruszonce, którą uwielbiamy były naprawdę pyszne :)

Składniki:
Kruszonka:
Wykonanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy i mieszamy. W drugiej misce mieszamy jaja z kefirem olejem i miodem. Łączymyy zawartość obu misek, mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy śliwki i porzeczki, delikatnie mieszamy. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości.
Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki rozcieramy w palcach do uzyskania pożądanej konsystencji. W przypadku, gdy kruszonka jest zbyt mokra, dodajemy mąkę, gdy zbyt sucha - masła. Posypujemy kruszonką babeczki. Pieczemy w 200stC około 20 minut. Smacznego :)

