Croissanty orzechowe

Uwielbiam croissanty :) Zwłaszcza z nadzieniem czekoladowym lub orzechowym :) Najlepsze są cieplutkie prosto z piekarnika :) Jeżeli macie czas odsyłam Was do źródła, gdzie ciasto robi się samodzielnie od początku, ja na to nie mam czasu, zwłaszcza ostatnio, więc korzystam z gotowego ciasta, co sprawia, że przepis jest błyskawiczny :) Drugim ulubionym składnikiem jest masło orzechowe :) Wyszły pyszne i szybkie rogaliki do kawy :) Mniam :)


Składniki:

(na ok 7 większych lub 14 mniejszych rogalików)

Glazura: 

Polewa:

Wykonanie:

Z ciasta wycinamy radełkiem trójkąty. Na szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę masła orzechowego i zawijamy rogalik. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki układamy tak, aby „czubek” znajdował się na dole. Sprawi to, że rogalik podczas pieczenia nie będzie mógł się otworzyć i rozwinąć. W miseczce ubijamy jajko ze śmietaną kremówką. Każdego rogalika delikatnie smarujemy, jeden po drugim. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, funkcja góra dół. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Kolejne od 5 do 10 minut w temperaturze 165 stopni. 

Rogaliki powinny zarumienić się na lekki brązowy odcień – dlatego długość pieczenia w temperaturze 165 uzależniona jest od piekarnika. Rogaliki wyciągamy z piekarnika. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z wodą. Gotowy lukier wylewamy po jednej łyżeczce na croissanty, posypujemy pokruszonymi orzeszkami. Smacznego :)

 

Źródło

Kategoria: Ciasto francuskie
Opublikowano: środa, 16 luty 2022 20:52
Magdalena
Odsłony: 1262