Cynamonowe palmiery

Proste i jednocześnie efektowne ciasteczka francuskie z mocno cynamonową nutą:) Kolejna szybka propozycja z francuskiego ciasta.

Składniki:

Wykonanie:

Cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto (rozmrożone wcześniej) kładziemy na oprószonej mąką powierzchni i posypujemy częścią mieszanki cukru i cynamonu, lekko dociskając. Składamy na pół. Znowu posypujemy cukrem i każdą połowę składamy na pół (instrukcje obrazkową znajdziecie w źródle). Następnie posypujemy cukrem i składamy całe ciasto na pół. Prószymy cukrem.
Ciasto kroimy w 8 mm plasterki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (gdyż bardzo rosną) i posypujemy mieszanką cukru, lekko spłaszczamy dłonią.
Pieczemy w temperaturze 200ºC około 15 minut (lub dłużej, do zezłocenia), w połowie pieczenia przewracamy je na drugą stronę. Studzimy na kratce.
Smacznego :)


Źródlo


Kategoria: Ciasto francuskie
Opublikowano: sobota, 03 grudzień 2011 23:08
Magdalena
Odsłony: 2700