Herbatniki Petit Beurre

Maślane ciasteczka, chrupiące, rozpływające się w ustach. Tak, to jest typ moich ulubionych ciasteczek. Nie miałam foremki na ciasteczka (są takie specjalne), więc wycięłam zbliżone kształty a napis zrobiłam ze stempelków :)

Składniki:

(na około 50 ciastek)

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 60 minut.

Po schłodzeniu, odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy na grubość około 2 - 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy ciastka i robimy stempelki. Układamy na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Można przechowywać do 7 dni, w zamkniętym pojemniku. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: sobota, 07 luty 2015 22:47
Magdalena
Odsłony: 2845