Lawendowe ciasteczka

Dosyć oryginalne ciasteczka, ciekawy smak, lawenda nie przeważa, ale ja akurat ja mocno wyczuwałam, inni mniej. Bez podpowiedzi nikt nie mógł domyśleć się głównego składnika :) Dla niektórych smakowały jak pikantne;) Mimo, że były słodkie :) Przez swój nietypowy smak są z pewnością są ciekawą propozycją, wartą wypróbowania :) A czy Wam przypadną do gustu? Ja mam mieszane uczucia :)

Składniki:

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagniatamy (użyłam malaksera), dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy wałek grubości około 3 - 3,5 cm, owijamy folią, wkładamy do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).
Schłodzone ciasto wyjmujemy, kroimy na 5 - 7 mm plasterki. Pieczemy około 12 - 14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiamy odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzimy na kratce.Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: środa, 07 styczeń 2015 17:57
Magdalena
Odsłony: 2457