Mini pavlova z porzeczkami

Uwielbiam sezon letni za bogactwo owoców, jest tyle rozmaitych owoców, że ciągle mam wrażenie, ze nie zdążę ich wszystkich wykorzystać w danym sezonie :) Staram się jednak jak mogę, korzystać z tych witamin :) Tym razem wykorzystałam czerwone porzeczki, świetnie pasują do bezy, kwaśne plus słodkie – idealne połączenie :)

Składniki:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżeczce cukier, dalej ubijając. dodajemy skrobię, wanilię i ocet. Delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Od miseczki odrysowujemy 8 kółek o średnicy około 10 cm, zachowując odstępy. Ja nie mierzyłam, zrobiłam na oko:) Wykładamy na nie bezę. Można uformować ją z dołkiem w środku, by łatwiej było później nakładać bitą śmietanę i owoce.

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Wkładamy blaszkę z bezami i natychmiast zmniejszamy nagrzewanie w piekarniku do 150ºC. Pieczemy przez 30 minut. Wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim bezy jeszcze przez kolejne 30 minut (nie otwierając piekarnika). Po tym czasie wyjmujemy i ostudzimy.

Kremówkę ubijamy, można z dodatkiem cukru pudru. Wykładamy na ostudzone bezy. Dekorujemy porzeczkami. Smacznego :)

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: sobota, 09 sierpień 2014 10:13
Magdalena
Odsłony: 2828