Ciasteczka orzechowe – patriotyczne:)

Ciasteczka z orzechami i lukrem w barwach biało-czerwonych. To smakołyk, który można przygotować na zbliżające się Święto 11 listopada. Można je wręczyć również solenizantom, którzy tego dnia obchodzą Imieniny:) 

Zmodyfikowałam lekko przepis na ciasteczka migdałowe.

Składniki:

Lukier:

Wykonanie:

Ciasto: masło ucieramy z cukrem – krótko! Dodajemy jajko i szybko mieszamy. Wsypujemy mąkę i orzechy i zagniatamy ciasto. Im krócej będziemy je zagniatać, tym lepiej. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ja zazwyczaj takie ciasto robię przy użyciu robota kuchennego, jest dużo szybciejJ

Zimne ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kształty foremkami. Przekładamy ciasteczka na blachę do pieczenia i pieczemy ok 5-8 minut w piecu nagrzanym do 220 stopni. Studzimy.

Lukier: białko ubijamy lekko mikserem, dodajemy cukier puder i mieszamy na gładką masę. Ja robiłam dwa kolory. Dzielimy lukier na dwie miseczki i w zależności od konsystencji lukru dosypujemy cukru lub dolewamy odrobinę wody. Do jednej miseczki dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Jeżeli jest za gęsty dodajemy odrobinę wody, jeśli za rzadki - cukru. Ilość zużytego cukru może różnić się od wilgotności i wielkości białka, podana ilość szklanka cukru jest więc ilością orientacyjną. Smarujemy ciasteczka lukrem wg własnej koncepcji, u mnie różne zawijasy:) Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny na bazie tego przepisu.

 

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: piątek, 08 listopad 2013 18:16
Magdalena
Odsłony: 3774