Ciasteczka z kleiku ryżowego

Ciasteczka z kleiku ryżowego, szczerze mówiąc nie spotkałam się z nimi wcześniej:) Robi się szybko i są naprawdę smaczne, troszkę chrupiące i jednocześnie lekko ciągnące w środku. Ja zamiast dżemu, zrobiłam galaretkę ze świeżych malin. Wyglądają jak kluski śląskie z dżemem:)

Składniki:

Ponadto:

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy. Ja zrobiłam w malakserze. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną). W każdej kulce robimy wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut, do ciemnozłotego koloru.

Po ostudzeniu wgłębienia napełniamy dżemem, ja zalałam galaretką, którą zrobiłam z garści malin  (podgrzanych z cukrem i odrobiną wody i przeciśniętych przez sitko) z odrobiną żelatyny. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: poniedziałek, 21 październik 2013 18:54
Magdalena
Odsłony: 3580