Rogaliki krucho - drożdżowe

Pyszne krucho-drożdżowe rogaliki. Fajne, delikatne, z jednej strony lekko kruche, z drugiej puszyste:) Warto spróbować:)

Składniki:

Nadzienie:

Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży (drożdże suche mieszamy z mąką) i cukru robimy rozczyn i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.

Masło siekamy z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy w lodówce na całą noc, przykryte folią.

Kolejnego dnia ciasto wyjmujemy i wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, wycinamy rogaliki (przy pomocy naprawdę dużego talerza wycinamy koło, dzielimy je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę marmolady, zwijamy w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układamy je na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Ewentualnie lukrujemy. Z przepisu wychodzi około 40 malutkich rogalików.Smacznego:)

Pojawiłam się na Facebooku, powoli rozeznaję się w tamtym miejscu, oczywiscie zapraszam Was do zajrzenia:)

Odrobina finezji na facebooku:)

Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: sobota, 05 październik 2013 19:50
Magdalena
Odsłony: 3098