Ciasteczka karbowane z marmoladą

Popularne ciasteczka, które często można kupić na wagę:) Naprawdę proste i szybkie do przygotowania. Te kruche ciasteczka są nawet lepsze niż te ze sklepu:)

Składniki:

(na 2 blaszki ciastek)

Wykonanie:

Masło umieszczamy w misie miksera i miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy cukier, cały czas ucierając. Następnie dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii i miksujemy. Do masy maślanej dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i miksujemy na gładką masę.

Masę ciasteczkową przekładamy do rękawa cukierniczego lub do maszynki na cista. Ja korzystałam z maszynki. Blaszki do ciastek wykładamy papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na blachę wyciskamy ciastka w okrągłym kształcie, pozostawiając między nimi małe odstępy (rosną minimalnie). Na środek każdego ciastka wciskamy kleks marmolady. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 12 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: środa, 22 maj 2013 18:26
Magdalena
Odsłony: 3082