Serowe spiralki z nadzieniem orzechowym

Bardzo smaczne, mocno orzechowe, lekko wilgotne spiralki. Pyszne i wciągające:) Bardzo szybko znikają. Nie sypałam po wierzchu cukrem, w związku z tym nie były zbyt słodkie, ale to Nam bardzo pasowało:)

Składniki na 32 spiralki:

Na glazurę:

Na nadzienie:

Wykonanie:

Przy pomocy miksera łączymy wszystkie składniki ciasta, na końcu wsypując mąkę (dodając w miarę potrzeby więcej mąki). Lepimy kulę i dzielimy ją na 2 części. Każdą z osobna spłaszczamy, zawijamy w woreczek i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny.

Przygotowujemy nadzienie - czyli mieszamy wszystkie składniki.

Wyjmujemy schłodzone ciasto, pierwszą kulkę rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy około 30 cm, podsypując mąką, by ciasto się nie kleiło. Powierzchnię smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, wysypujemy równomiernie połowę nadzienia. Placek dzielimy nożem jak pizzę - na 4 ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 4 części. Zwijamy jak rogaliki, od zewnątrz, ku środkowi, nie zaokrąglając jednak na końcach (no, chyba, że chcecie rogaliki). Po zwinięciu każdą spiralkę smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem (ja cukier pominęłam – bo miałam tylko drobny;). Analogicznie postępujemy z drugim plackiem.

Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170ºC (po upieczeniu wydawać się mogą troszkę mokre od środka, lecz po ostudzeniu 'dochodzą'). Studzimy na kratce. Smacznego:)

Źródło

 

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: czwartek, 15 listopad 2012 22:05
Magdalena
Odsłony: 2527