Chocolate chip shortbread

Szybki deser, zamiast ciasteczek. Bardzo smaczne, kruche i maślane:) Pieczemy jako ciasto, a po upieczeniu kroimy w kwadraty czy inne kształty. Idealne na podwieczorek do popołudniowej herbatki.

Składniki:

Na posypkę:

Wykonanie:

Obydwie mąki przesiewamy do naczynia. Dodajemy masło i wyrabiamy palcami, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypujemy cukier i czekoladę, wyrabiamy i formujemy w kulę.

Wciskamy w wyłożoną papierem kwadratową płaską formę o boku 18 cm (ja użyłam foremki na brownies, która jest prostokątna, ale nie wykładałam ciasta na całą formę, zrobiłam z niego kwadrat – za dużo go nie ma, nie chciałam by, było zbyt cienkie). Nakłuwamy ciasto widelcem. Cukier i cynamon na posypkę mieszamy razem i połowę posypujemy po cieście.

Pieczemy w 160º przez 20 - 25 minut, aż będzie lekko złote.

Wyjmujemy z piekarnika, czekamy, aż lekko przestygnie, posypujemy pozostałą posypką i kroimy na kwadraty. Można przechowywać w szczelnym pojemniku do 5 dni. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: czwartek, 13 wrzesień 2012 19:07
Magdalena
Odsłony: 4040