Panpepato - Świąteczne Ciasteczka z Włoch

Kolejne ciasteczka, o ile można je tak nazwać, które znalazły się w moich świątecznych paczuszkach. Mnóstwo bakalii zapieczonych w miodzie. Zaraz po upieczeniu miękkie, potem mocno twardnieją, ale po dłuższym czasie leżakowania znów stają się miękkie.

Składniki:

 
Wykonanie:
Czekoladę, migdały i orzechy siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy rodzynki, skórki owoców oraz przyprawy i mieszamy wszystko.
W rondelku mocno rozgrzewamy miód i zalewamy bakalie. Cały czas mieszając dodajemy mąkę, aż powstanie gładka masa.

Formujemy małe chlebki i układamy je na blasze, wyścielonej pergaminem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 - 200oC. Podajemy po kilku dniach leżakowania w puszce. Żeby nasze ciasteczka szybciej zmiękły oddajemy do puszki z nimi skórkę  z jabłka.



Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: piątek, 16 grudzień 2011 22:54
Magdalena
Odsłony: 3926