Kruche ciasteczka orzechowe

Pyszne kruche ciastka orzechowe, moje są właściwie orzechowo-migdałowe, gdyż do środka dodałam migdały a orzechy do dekoracji. Ciasteczka są pyszne, maślane, kruche, można przechowywać w metalowej puszce kilka dni, a nawet powyżej tygodnia, o ile się to uda;) Dekoracja w postaci orzechów i czekolady nie tylko dodaje uroku, ale podkręca smak :) Są urocze :) Ja zrobiłam od razu z podwójnej porcji :)

Składniki:

(na ok 30-40 ciasteczek)

Wykonanie:

W misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, mielone orzechy, cynamon i kardamon. Dodajemy posiekane masło i wbijamy jajko, zagniatamy gładkie ciasto. Ja oczywiście użyłam do tego celu malaksera :) Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 3 mm. Foremką w kształcie gwiazdki/ choinki u mnie np. śnieżynki wycinamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka można układać w małych odstępach – w trakcie pieczenia nie rosną. Pieczemy ok 10 – 12 min, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli będzie zbyt gęsta można dodajemy łyżeczkę mleka. Każde ciasteczko smarujemy niewielką ilością czekolady, następnie nakładamy połówkę orzecha i lekko dociskamy. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: sobota, 19 grudzień 2020 22:54
Magdalena
Odsłony: 2004