Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem

Pyszne, kruche rogaliki ze śliwkami. Uwielbiam kruche maślane smakołyki. Rogaliki wyszły przepyszne, mimo dodatku sera w cieście pozostały kruche nawet na drugi dzień. Fantastyczne, oczywiście można wykorzystać inne owoce, z wiśniami np. też będą boskie. Przygotowuje się je naprawdę szybko :) Zdecydowanie polecam :)

Składniki:

Ciasto:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Śliwki przecinamy na pół i usuwamy pestki. Jeśli mamy większe śliwki to kroimy na 4 części. Dodajemy około 1/2 łyżeczki cynamonu i mieszamy. Wyjdzie nam około 24 rogaliki, ja kroiłam na 16 trójkątów więc miałam więcej. W zależności od tego należy przygotować odpowiednią ilość śliwek;)

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miseczki i zagniatamy elastyczne ciasto. Ja użyłam malaksera. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i podsypując mąką rozwałkowujemy na kształt koła (około 3 mm), każde koło tniemy na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy śliwkę i zwijamy zaczynając od szerokiego końca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: sobota, 03 październik 2020 22:03
Magdalena
Odsłony: 2173