Orzeszki z kremem z mleka w proszku

Tegoroczna Wielkanoc będzie nietypowa, część z nas nie spędzi jej z bliskimi. To sprawia, że zupełnie inaczej myślimy o najbliższych świętach i często wspominamy te dotychczasowe. Jednym z kulinarnych wspomnień są dla mnie orzeszki :) Nie było świąt czy Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia bez tego przysmaku. Od lat przygotowuje je moja bratowa, chociaż z zupełnie innym nadzieniem. To, które podaję poniżej to smak mojego dzieciństwa, takie orzeszki zawsze robiliśmy z ulubioną masą z mleka w proszku :) Uwielbiam je :) Jeśli macie opiekacz do orzeszków lub tradycyjną „patelnię do orzeszków” może skusicie się przygotować je na święta :)

Składniki:

Krem:

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Formujemy małe kuleczki i pieczemy w opiekaczu przez kilka minut (więcej pisałam o tym tutaj).

Krem: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, wodę i kakao. Gdy całość się połączy  i delikatnie zagotuje zdejmujemy z ognia. Po chwili dodajemy mleko w proszku partiami i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy.

Gdy masa zacznie gęstnieć wypełniamy łupinki i sklejamy ze sobą lekko dociskając. Można przechowywać w lodówce wówczas nie miękną od kremu. Są przepyszne :) Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: niedziela, 05 kwiecień 2020 20:57
Magdalena
Odsłony: 1820