Kardamonowe ciasteczka świąteczne

Nie mogłam się powstrzymać przed zrobieniem maślanych kruchych ciasteczek, takie lubię najbardziej. Ale, by zachować klimat Świąt ciasteczka są z kardamonem i nutą cytrusową. W domu pachniało skórką pomarańczową i cytrynową jak się piekły :) Są pyszne, kruche, rozpływające się w ustach, maślane i aromatyczne. Trzeba pilnować, by się nie przypiekły :) Zrobiłam z mniejszych foremek i wyszło mi dwie blachy ciastek (ok 70 ciasteczek). To mój typ :) Gdyby nie inne słodkości to zrobiłabym z podwójnej porcji :)

Składniki:

( na 22 sztuki większych ciastek lub ok 70 mniejszych)

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i rozcieramy palcami, aż uformują się grudki. Po środku formujemy wgłębienie, wbijamy do niego żółtka, dodajemy skórkę z cytrusów, cukier, kardamon i zimną wodę. Szybko, lecz dokładnie wyrabiamy ciasto (ciasto można również wyrobić w malakserze - ja tak zrobiłam).

Ciasto formujemy w kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 45 minut.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Stemplujemy ciastka a następnie wycinamy przy pomocy lekko większej foremki np. z falbankami. Ja użyłam stempelkowych świątecznych foremek :) Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układając ciastka w niewielkich od siebie odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 11 minut lub do momentu zarumienienia się brzegów ciastek. Wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na metalową kratkę do wystudzenia. Przechowujemy do 7 dni w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: sobota, 21 grudzień 2019 14:08
Magdalena
Odsłony: 3439