Imbirowe ciasteczka świąteczne

Kolejne ekspresowe ciasteczka, mocno imbirowe :) Zdecydowanie smak zimy i Świąt :) Proste, szybkie w przygotowaniu. Mój mąż jest zachwycony nimi :) Oczywiście zmniejszyłam ilość cukru, gdyż w oryginalnym przepisie moim zdaniem jest go zdecydowanie za dużo. Zrezygnowałabym następnym razem również z obtaczania w cukrze, bo jeszcze troszkę za słodkie dla mnie były (skąd taka duża ilość cukru w tych przepisach ;) ) Chyba mi się kubki smakowe zmieniły, lubię słodkości, ale nie przesłodzone :) Sami zdecydujcie co do ilości cukru, ja jestem zwolenniczką jego zmniejszania :)

Składniki:

(na około 3 blaszki ciastek)

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z imbirem, cynamonem,sodą, goździkami i solą. Odkładamy.

W misie miksera ucieramy masło na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry (u mnie tylko jeden) nadal ucierając. Dodajemy jajko, wanilię i ucieramy. Do masy maślanej wsypujemy odłożone suche składniki i miksujemy. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca (można schłodzić w lodówce).

Obtaczając dłonie w mące formujemy kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczamy w dodatkowym cukrze i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi ciasteczkami, proponuję pominąć obtaczanie w cukrze :) Ciasteczka spłaszczamy dłonią.

Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 12 - 18 minut do lekkiego zezłocenia. Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche na zewnątrz. Studzimy na kratce.  Można przechowywać w puszce, w temperaturze pokojowej, do 7 dni. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: piątek, 20 grudzień 2019 22:43
Magdalena
Odsłony: 3180