Ptysie z ajerkoniakiem

Uwielbiam ptysie, zrestzą nie tylko ja. Wbrew pozorom robi sie je łatwo i szybko:) Tym razem zrobiłam w wersji dla dorosłych czyli z dodatkiem ajerkoniaku. Pyszne :)

Składniki:

Ciasto:

Krem:

Wykonanie:

Ciasto: Do garna wlewamy szklankę wody, solimy ją i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło. Gotujemy, aż całkowicie się rozpuści. Do wrzącej wody z masłem dodajemy mąkę i gotujemy dalej, energicznie mieszając, aż masa zbije się w kulę i będzie odstawać od ścianek. Zestawiamy garnek z ognia, studzimy masę i łączymy ją z jajkami i szczyptą proszku do pieczenia.

Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskamy rozetki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st.C. Pieczemy 30 min.

Cytrynę sparzamy, osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Śmietanę kremówkę mocno schładzamy. Następnie śmietanę mieszamy z zagęstnikiem i ubijamy na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy sok i skórkę z cytryny. Dolewamy ajerkoniak.

Ciastka rozcinamy wzdłuż na pół. Krem z adwokatem przekładamy do szpryce cukierniczej. Wyciskamy po sporej rozetce kremu na spody ciastek. Przykrywamy je wierzchami i lekko oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło: Dwutygodnik „Naj”.

 

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: niedziela, 29 kwiecień 2018 08:21
Magdalena
Odsłony: 3299