Węgierskie ciasteczka kiffles

Smaczne ciasteczka z dżemem. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, kiedy są bardzo kruche, kolejnego dnia niestety miękną. Wykorzystałam dwa rodzaje dżemu, u mnie jest morelowy i malinowy :)

Składniki:

Wykonanie:

Masło i serek przekładamy do miski i ucieramy mikserem. Dodajemy żółtka i jeszcze przez chwilę ucieramy. Do utartego masła dodajemy mąkę wymieszaną wraz z cukrem i solą. Łączymy.

Ciasto dzielimy na pięć części. Każdą część formujemy w kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na całą noc do lodówki.

Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki i odstawiamy, aby się zagrzało, ok. 1 godzinę. Następnie każdą kulkę rozwałkowujemy na stolnicy. Okrągłą foremką wycinamy kółka, a następnie nadajemy im lekko owalny kształt. Na każdy kawałek ciasta wykładamy ok. 1 łyżeczkę dżemu, rozsmarowujemy i zawijamy w rulon. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka pieczemy w 175 C. przez ok. 10-15 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: czwartek, 23 marzec 2017 20:48
Magdalena
Odsłony: 3068