Ciasteczka kokosowe polane czekoladą

Pyszne maślane ciasteczka z dodatkiem kokosu. Dodatkowo oblane czekoladą, zdecydowanie wciągające :) Na weekendowe popołudnia do kawki czy herbatki :)

Składniki:

Wykonanie:

Ja używam malaksera, więc wszystkie składniki do ciasta wrzucam i miksuje :) Jeśli robicie to ręcznie, to masło należy pokroić na drobne kawałki. Następnie dodajemy oba cukry, sól, wiórki oraz mąkę. Całość zagniatamy i w razie potrzeby dodajemy po łyżce wody (ciasto nie może się rozpadać). Z ciasta formujemy dysk, owijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie odkrawamy kawałki ciasta i formujemy z nich rulonik który następnie układamy w podkowę, ja wałkowałam ciasto i wycinałam inne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni 12-15 min. Ciasteczka muszą nabrać lekko złotawego koloru. Gdy ostygną roztapiamy 2 kostki dowolnej czekolady i ozdabiamy ciastka. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: niedziela, 05 marzec 2017 21:31
Magdalena
Odsłony: 2845