Ptysie

Robiłam ptysie już kilka razy, ale zdałam sobie sprawę, że na blogu nie ma ich w wersji słodkiej najbardziej klasycznej :) Czas zatem to nadrobić :) Proste ciastka z bitą śmietaną, pycha. U mnie mają wielu zwolenników.

Składniki:

Ciasto:

Krem:

Wykonanie:

W rondlu gotujemy szklankę wody z masłem. Gdy masło się rozpuści zmniejszamy ogień i na wrzątek sypiemy przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Mieszamy ciasto, aż będzie gładkie, szkliste i zacznie odstawać od ścianek garnka. Następnie studzimy.

Ciasto dokładnie miksujemy z wbijanymi kolejno jajkami, aż masa będzie gładka i jednolita. Powinna być dość gęsta. Przekładamy do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków wyciskamy okrągłe ptysie o średnicy 5-6 cm, zachowując spore odstępy, bo ptysie sporo rosną. Ja robiłam różnej wielkości :)

Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180-190°C – termoobieg, grzałka góra/dół 200°C (pod koniec pieczenia można sprawdzić na jednym ptysiu patyczkiem stopień upieczenia. Ptysie studzimy i przecinamy wzdłuż na dwie części.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Nakładamy ją do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i przekładamy nią ptysie. Oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: piątek, 27 listopad 2015 19:03
Magdalena
Odsłony: 2210