Ciasteczka „Be-be”

Kruche maślane ciasteczka :) Proste do przygotowania, smaczne, wciągające :) Zamiast golden syropu dodałam miodu, ja lubię takie ciasteczka. Można wycinać dowolne kształty, świetnie nadają się do stempelków, nie zmieniają kształtu :) Ja dodałam jeszcze śmietany, gdyż ciasto wyszło mi lekko suche/kruszące się.

Składniki:

Wykonanie:

Masło ucieramy mikserem na białą, lekką masę. Dodajemy cukier, miksujemy 3 - 5 minut, do połączenia. Dodajemy golden syrup (dałam miód), sok z cytryny, wanilię, jajko, miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy mąkę i sól i miksujemy.

Z ciasta lepimy kulę, schłodzamy przez 1 godzinę w lodówce.

Po tym czasie z lodówki wyjmujemy po kawałku ciasta, delikatnie podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie teflonowej. Nie trzeba zachowywać dużych odstępów - ciasteczka praktycznie nie rosną.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut (zależy od wielkości ciasteczek, brzegi powinny się zarumienić). Studzimy na kratce. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasteczka
Opublikowano: poniedziałek, 19 październik 2015 23:03
Magdalena
Odsłony: 2444