Razowa szarlotka z nutą pomarańczy

Jako miłośnik szarlotek postanowiłam wypróbować kolejną ciekawą propozycję, którą spotkałam. Szarlotka jest pyszna, ja jak zwykle ciasto podpiekłam wcześniej, dzięki czemu ciasto było kruche, żadnego zakalca :) Ciasto pozostało kruche nawet na drugi dzień, szarlotka nie zrobiła się wilgotna, takie ciasta lubię najbardziej :)

Składniki:

Wykonanie:

Siekamy masło z mąkami, dodajemy cukier, skórkę z połowy pomarańczy, żółtka, proszek i śmietanę i szybko zagniatamy. Ja korzystałam z malaksera/robota kuchennego. Dzielimy na 2 części, zawijamy w folię i schowamy do lodówki do schłodzenia.  

Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.  Wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i prażymy.  Kiedy jabłka już się lekko rozpadną, wciskamy sok z pomarańczy i dodajemy pozostałą skórkę pomarańczową. Ewentualnie dosładzamy jabłka do smaku. Chwilę razem podduszamy.

Pierwszą część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na dno blachy. Ja podpiekam ciasto do zrumienienia zanim wyłożę na nie jabłka. Na podpieczone ciasto posypuję 2-3 łyżki bułki tartej, by ewentualnie wsiąknęła nadmiar soku z jabłek. Następnie wykładamy uprażone jabłka.  Rozwałkowujemy drugą część ciasta i wykładamy na jabłka.  Nakłuwamy  ciasto widelcem.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut, do zrumienia placka.  Posypujemy cukrem pudrem. Pycha. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: sobota, 11 październik 2014 13:55
Magdalena
Odsłony: 3231