Baton kokosowy

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu baton kokosowy, spód z ciasteczek owsianych, nadzienie kokosowe, a wierzch z czekolady mleczno-gorzkiej. Dla nas pycha:)

Składniki:

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na temp 180 C. Ja robiłam w prostokątnej blaszce 20x30, dlatego na spód wykorzystałam dwa opakowania ciastek i dodałam odrobinę więcej masła.

W naczyniu mieszamy zmielone ciastka i roztopione masło, aż otrzymamy jednolitą, gładką masę. Nakładamy ją na dno wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy 12-15 min.

Łączymy wiórki kokosowe i mleko w małym naczyniu. Polewamy nimi upieczone ciasto, a następnie na tą warstwę nakładamy migdały. Pieczemy 15-18 min lub do momentu, kiedy migdały będą przypieczone.

Wyciągamy z piekarnika i posypujemy po wierzchu połową kostek czekolady. Można wsadzić jeszcze na chwilkę do piekarnika, aby się lekko rozpłynęła 9nie ma takiej potrzeby – szybko się rozpuszcza).

Czekamy parę minut, aż wiórki się rozpuszczą i ponownie posypujemy nimi ciasto. Ja robiłam esy-floresy;) Studzimy całkowicie w foremce. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: niedziela, 09 luty 2014 21:45
Magdalena
Odsłony: 3228