Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą

Rozpływające się w ustach, po prostu pychota, jako fanka ciast kruchych, wiśni i czekolady jestem w pełni usatysfakcjonowana jego smakiem:) To moje ulubione smaki:) Zdecydowanie polecam, ciasto jest niskie, można spokojnie robić w foremce na tartę. 

Składniki:

Wykonanie:

Wszystkie składniki poza konfiturą i czekoladą zagniatamy. Wyrabiamy szybko elastyczne ciasto, dzielimy na dwie części, jedna z nich powinna być nieco większa. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika, większą do lodówki. Obie części schładzamy przez około 30 minut.

Po tym czasie większą częścią ciasta wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 15/25cm wykładając również boki do wysokości ok. 3cm. Na ciasto wykładamy konfiturę, równo rozprowadzamy. Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozprowadzając równomiernie na konfiturze. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180oC i pieczemy przez około 40 minut. Studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy delikatnie rożek. Wyciskamy czekoladę na ostudzone ciasto, tworząc kratkę. Smacznego:) 

Źródło

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: czwartek, 31 październik 2013 08:47
Magdalena
Odsłony: 2921