Orzechowa szarlotka z pianką i żurawinami

Pyszna orzechowa szarlotka. Delikatne kruche ciasto, orzechy i bezowa pianka. rewelacja:)

Składniki na orzechowe kruche ciasto:

Nadzienie jabłkowo - żurawinowe:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Orzechy miksujemy w malakserze na drobny piasek. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie miksujemy do połączenia. Dodajemy masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie miksujemy do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajemy łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki.

Otrzymane ciasto lekko spłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Schładzamy w lodówce przez 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Jabłka (pokrojone w plasterki) mieszamy z sokiem z cytryny. Na dużej patelni umieszczamy masło, cynamon, brązowy cukier. Podgrzewamy, do roztopienia masła i mieszamy. Dorzucamy jabłka, żurawinę, mieszany. Gotujemy, mieszając, do odparowania większości soku, około 12 minut. Odkładamy 2 - 3 łyżki soku z patelni, mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy na sam koniec do jabłek i mieszamy. Całkowicie studzimy.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia.

Połowę schłodzonego kruchego ciasta wykładamy na spód, palcami ugniatamy na dnie formy. Wyrównujemy. Posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy jabłka, wyrównujemy.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wykładamy na jabłka i wyrównujemy.  Na górę ścieramy na tarce lub drobno kruszymy kruche ciasto.

Wyjmujemy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy nożem z piłką i podajemy. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: niedziela, 02 czerwiec 2013 12:15
Magdalena
Odsłony: 3344