Pyszne, delikatne ciasto orzechowe z dużą ilością orzechów w karmelu. Naprawdę mocno orzechowe:) Ciasto jest tak kruche, że rozpływa się w ustach:) Zdecydowanie warto je spróbować, ja użyłam tylko orzechów włoskich, w tej chwili mam ich pod dostatkiem, więc często wykorzystuję:) Zrobiłam z połowy poniższych proporcji w blaszce 22 cm.

Składniki na ciasto:
Ponadto:
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, schładzamy w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. Ciasto można podzielić na 2 części (wtedy wyjdą 2 mniejsze placki o średnicy około 24 cm każdy) lub zrobić jeden duży placek. Jak wspomniałam ja zrobiłam z połowy porcji jedno ciasto w formie na 22cm. Rozwałkowujemy, posypując mąką, lub wylepiamy nim blachę. Ciasto smarujemy syropem klonowym, na górę sypiemy orzechy, polewamy golden syrupem (lub miodem). Można zagiąć brzegi, by miód nie wyciekł. Ja robiłam w formie na tartę, więc wylepiłam też ścianki foremki. Pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 200ºC. Studzimy i kroimy. Smacznego:)


