Mazurek fistaszkowy z mleczną czekoladą

Bardzo ciekawy smak, mało słodkie, kruche ciasto, do tego krem z mascarpone i masła orzechowego oraz uwaga słone orzeszki i mleczna czekolada. Bardzo fajne połączenie. Dla lubiących eksperymenty polecam wypróbowanie:)  Mi bardzo przypadł do gustu.

Składniki:

Ciasto kruche:

Krem orzechowy:

Ponadto:

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabiamy, najlepiej zmiksować w malakserze. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm, lub mniejszej (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasta jest dużo, także można ozdobić nim ciasto, formując wałeczki lub listki wokół brzegów. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200ºC, do lekkiego zezłocenia. Studzimy.

Przygotowujemy krem orzechowy. Serek mascarpone miksujemy z masłem orzechowym. Dodajemy lekko przestudzoną białą czekoladę i miksujemy. Kremem smarujemy wierzch mazurka.

Mazurek posmarowany kremem orzechowym posypujemy równomiernie orzeszkami, po nich rozprowadzamy czekoladę (najlepiej nieregularnie, kleksami). Chłodzimy. Kroimy i podajemy. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce. Smacznego :)

 

Źródło

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: poniedziałek, 25 marzec 2013 20:00
Magdalena
Odsłony: 3678