Szarlotka

Moja ulubiona szarlotka, jeszcze z czasów studenckich:) Przepis wówczas spisałam z Internetu, ale źródła nie pamiętam. Szarlotka jest bardzo łatwa w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczna. Polecam:)

Składniki:

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimną margarynę i siekamy. Formujemy wgłębienie, w które wbijamy jajka. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy i wylepiamy ciastem dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem, posypujemy delikatnie bułką tartą. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, trzemy na tarce. Rozkładamy je na cieście. Posypujemy cynamonem i rodzynkami.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy. Ja kroję w paski i układam na jabłkach kratę z ciasta, żeby sok z jabłek mógł odparować. Można przykryć jabłka ciastem, ale wówczas ponakłuwać ciasto widelcem, by sok mógł odparować. Pieczemy ok. 40 min. W temperaturze 180st. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)

Źródło: Znalezione w Internecie.

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: sobota, 29 wrzesień 2012 14:29
Magdalena
Odsłony: 2628