Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Przepyszne ciasto o mocno maślanej kruszonce z truskawkami. Zazwyczaj nie lubię ciast pieczonych z owocami (poza szarlotką), ale to mi bardzo, ale to bardzo smakowało:) Oczywiście można użyć innych owoców sezonowych.

Składniki:

 Kruszonka:

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia – przesiewamy i odkładamy.

W misie miksera ucieramy masło, na jasną i puszystą masę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane składniki suche i mieszamy szpatułką, do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce, rozcięciami ku górze.

Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia, szybko siekamy a następnie rozcieramy między palcami na kruszonkę. Posypujemy nią równomiernie ciasto. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: sobota, 16 czerwiec 2012 16:15
Magdalena
Odsłony: 3793