Babka pomarańczowa

Kiedy ostatnio usłyszałam, że znowu zrobiłam ciasto czekoladowe, postanowiłam, że dla odmiany tym razem będzie coś innego. Mocno pomarańczowe ciasto. Jak dla mnie w porządku, ale nic nie poradzę, że bardziej smakują mi czekoladowe:) Z pewnością spełni oczekiwania smakoszy takich ciast babkowych:) Przygotowuje się je bardzo szybko, więc czasem można zrobić coś dla innych:)

Składniki:

Do nasączenia:

Polewa:

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i porządnie miksujemy, aż ciasto będzie lekkie (nie ubijamy białek osobno!). Formę - małą keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 19 cm (ja miałam 8x27) - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC do tzw. suchego patyczka. Jako, że miałam większą formę, a nie chciałam zwiększać proporcji, moje ciasto było niższe, ale w niczym to nie przeszkadzało:)

Po upieczeniu ciasta nasączamy je lekko podgrzanym sokiem i studzimy.

Roztapiamy masło, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż do roztopienia w kąpieli wodnej. Przyozdabiamy babkę zygzakami z czekolady. Ja dodatkowo posypałam jeszcze skórką pomarańczową. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: sobota, 17 marzec 2012 20:52
Magdalena
Odsłony: 2954