Kremówka

Wiem, że w zależności od regionu, ta nazwa jest stosowana zamiennie z napoleonką, ale dla mnie kremówka jest z budyniem, a napoleonka z kremem, mimo że nazwa może sugerować coś innego:) Od dzieciństwa uwielbiałam kremówki, czyli ciastko przekładane masą budyniową i tak już zostanie:) A wracając do ciasta, to wyszło przepyszne. Krem robiłam na prawdziwym cukrze waniliowym i dopiero na drugi dzień nabrał niesamowitej intensywności:) Dla mnie pychota:)

Składniki na ciasto:

Składniki na masę:

Wykonanie:

Z mąki, margaryny/masła i śmietany zagniatamy ciasto, tak jak na kruche. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny lub nawet na całą noc; dzielimy na 2 części.

Następnie ciasto rozwałkowujemy cieniutko, przekładamy na blaszki (wyłożone wcześniej papierem do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 190 - 200ºC przez około 20 - 25 minut. Ja miałam jedną blaszkę, więc piekłam na dwa razy. Tymczasem przygotowujemy masę budyniową.

Zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotujemy, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Gorący budyń wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Jest po prostu pyszna, a następnego dnia jeszcze lepsza:) Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: niedziela, 15 styczeń 2012 23:14
Magdalena
Odsłony: 3419