Babka z kawałkami czekolady

Kolejna propozycja babki, która może zagościć na naszych wielkanocnych stołach. Babka z kawałkami czekolady, taka straciatella:) Już wielokrotnie wspominałam, że nie jestem wielbicielką takich ciast, więc trudno u mnie o zachwyt, ale mam smakoszy babkowych i oczywiście im przypadła do gustu, zatem mogę powiedzieć, że ciasto się udało :)

Składniki:

użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm

Wykonanie:

Do miski wlewamy żółtka, dodajemy cukier puder i miksujemy razem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksujemy. Do ciasta dodajemy stopniowo wymieszaną mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cały czas miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką, gdy składniki się połączą dodajemy czekoladę i całość delikatnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Pieczemy około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona. Babkę wyjmujemy z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową, lukrem lub cukrem pudrem, ja udekorowałam cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: poniedziałek, 15 kwiecień 2019 22:08
Magdalena
Odsłony: 1833