Ciasto czekoladowe z malinami i jagodami

Proste i szybkie do przygotowania ciasto. Wrzuciłam mrożone owoce dla zwiększenia wyrazistości :) Mięciutkie i aromatyczne. Na pewno się przy nim nie napracujecie. Jeśli nie mamy czasu na bardziej pracochłonne ciasta warto mieć sprawdzony przepis na coś szybkiego do kawy :)

Składniki:

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Poza owocami :)

Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiewamy. Masło ucieramy mikserem do białości, pod koniec dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wbijamy jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodajemy na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem. Na koniec dodajemy rożne owoce i delikatnie mieszamy.

Formę smarujemy masłem (u mnie keksówka) wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy.
Pieczemy w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy w foremce, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem. Jeśli macie ochotę mozna również zrobić polewę czekoladową. Smacznego :)

Źródło: Przepis własny.

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: wtorek, 22 styczeń 2019 20:08
Magdalena
Odsłony: 2192