Ciasto z porzeczkami i bezą

Smaczne ciasto z sezonowymi owocami. Robiłam je już w zeszłym roku, ale nie było okazji udokumentować :) Zrobiłam je ponownie ostatnio, ale nie trafiłam już na czerwoną porzeczkę, więc zrobiłam z czarną. Porównując, myślę, że z czerwoną porzeczką jest delikatniejsze, jeśli chodzi o smak porzeczki, ale też bardziej kwaskowate. W obu przypadkach jest bardzo smaczne. Ciasto jest ucierane, aromatyczne z dodatkiem skórki cytrynowej, a na wierzchu owoce i beza :)

Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

Wierzch:

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i odkładamy. Masło ucieramy w osobnej misce z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodajemy w 2 partiach żółtka, po każdym dodaniu mieszamy mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do maślanej masy dodajemy w 3 partiach mąkę razem z mlekiem, po każdym dodaniu mieszamy krótko mikserem do połączenia składników. Dodajemy skórkę cytrynową i mieszamy (ciasto będzie dosyć gęste). Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Porzeczka: Następnie porzeczkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i 1/3 porzeczki wykładamy na wierzch ciasta.

Beza: Białka ubijamy w osobnej misce i stopniowo dodajemy cukier. Po dodaniu całego cukru miksujemy jeszcze przez około 6-8 minut, aż cukier się rozpuści. Do gęstej piany z białek dodajemy pozostałe porzeczki i mieszamy krótko, delikatnie szpatułką. Pianę z porzeczkami wykładamy na ciasto w blaszce i wyrównujemy.

Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Po około 35 minutach nakrywamy ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło. Polecam piec na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: wtorek, 07 sierpień 2018 18:03
Magdalena
Odsłony: 2644