Babka z orzechami i syropem klonowym

Sezon na babki rozpoczęty ;) Można teraz poeksperymentować, aby na święta wybrać jedną najlepszą :) Ta mi przypadła do gustu pewnie ze względu na nadzienie :) Jeśli lubicie ciasta babkowe to spokojnie możecie ją wypróbować, nie powinniście być zawiedzeni.

Składniki:

Orzechowe nadzienie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

Orzechowe nadzienie: W naczyniu umieszczamy mąkę i masło - rozcieramy między palcami (w taki sposób jak przygotowujemy kruszonkę). Dodajemy cynamon, posiekane orzechy i syrop klonowy. Mieszamy widelcem do połączenia; powstanie klejąca, grudkowa pasta. Odkładamy.

Ciasto: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną – przesiewamy i odkładamy.

W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy ekstrakt z wanilii i ucieramy. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane suche składniki w dwóch turach, na zmianę z kwaśną śmietaną i mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do babki z kominkiem o średnicy 23 cm (i pojemności 2.5 litra)  smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną. Przekładamy do niej ponad połowę ciasta, następnie na jego środek kładziemy nadzienie orzechowe, w taki sposób, by nie dotykało formy (inaczej przyklei się do formy, nadzienie powinno być otulone przez ciasto). Przykrywamy pozostałym ciastem.

Pieczemy w temperaturze 165ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: jeśli patyczek natrafi na nadzienie orzechowe będzie klejący). Wyjmujemy, studzimy, podajemy oprószoną dodatkowym cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: wtorek, 13 marzec 2018 19:29
Magdalena
Odsłony: 2232