Mazurek z mlekiem w proszku

To coś dla mnie :) Jako miłośnik mleka w proszku, musiałam go wypróbować :) Prosty i smaczny :) Zdecydowanie moje smaki :) Taki mazurek nie tylko ładnie się prezentuje, ale naprawdę smakuje :) Można udekorować dowolnie, bakaliami, czekoladą, kolorowymi posypkami :)

Składniki:

Na kruchy spód:

Masa z mleka w proszku:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Mąki przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło oraz sól i szybko siekamy np. nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 1 godz do lodówki lub całą noc. Ja użyłam malaksera do wyrobienia ciasta.

Pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej wkładamy ciasto i wałkujemy na kształt większy od foremki. Ja rozwałkowałam bez foli. Formę wykładamy papierem do pieczenia (może być 24×24 lub 25×35 cm). Ściągamy jedną warstwę folii z ciasta i układamy na dno formy. Przycinamy ciasto na kształt formy. Pozostałe skrawki ciasta ponownie szybko zagniatamy, wałkujemy i wycinamy dowolnie niewielkie kształty np. kwiatuszki. Układamy na cieście. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie nakłuwamy cały środek ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C i pieczemy przez około 15-20 min do zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia.

Mleko podgrzewamy razem z masłem oraz cukrem do rozpuszczenia składników. Zostawiamy na chwilę do przestudzenia. Następnie dodajemy przesiane mleko w proszku i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż masa zacznie być gęsta. Wykładamy na kruche ciasto i dowolnie dekorujemy. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: czwartek, 13 kwiecień 2017 18:08
Magdalena
Odsłony: 2336