Babka z herbatą Earl Grey

Coś dla fanów ciast piaskowych i babek. Propozycja do wypróbowania na zbliżającą się Wielkanoc. Wilgotna, aromatyczna babka z dodatkiem herbaty earl grey. Jeśli lubicie tego rodzaju ciasta na pewno przypadnie wam do gustu.

Składniki:

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z herbatą. Dodajemy do masy maślanej na zmianę z mlekiem, mieszając. Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości formy. Piekłam w dwóch foremkach: jedna w formie na babkę, druga w keksówce. Pieczemy około 30 - 40 minut w temperaturze 190ºC (przez pierwsze 15 minut w temperaturze 160ºC) do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy chwilę w formie, potem wyjmujemy na metalową kratkę. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: sobota, 01 kwiecień 2017 22:21
Magdalena
Odsłony: 2407