Ciasto kokosowe z jabłkami

Proste, szybkie ciasto ucierane z jabłkami i kokosem. Ciasto jest miękkie, wilgotne, ale nie zakalcowate. Jeśli lubicie ciasta ucierane przypadnie wam do gustu. Smak kokosowy nie jest zbyt intensywny, właściwie bardzo delikatny.

Składniki:

Dodatkowo:

Lukier:

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia– przesiewamy, mieszamy z wiórkami kokosowymi i odkładamy.

Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy je nożykiem od strony wypukłej. Pół szklanki wody mieszamy z sokiem z cytryny i ‘kąpiemy’ w tym jabłka (by nie ciemniały podczas pieczenia)

W misie miksera umieszczamy masło i drobny cukier do wypieków (i ewentualnie cukier wanilinowy, jeśli używacie). Ucieramy do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, mieszamy szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia.

Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy. Na górze układamy jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

Lukier: Cukier puder i mleko kokosowe rozcieramy grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru.

Lukrujemy  ciasto i posypujemy wiórkami lub płatkami kokosowymi. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Ciasta
Opublikowano: niedziela, 24 kwiecień 2016 22:20
Magdalena
Odsłony: 3030