Artykuły

Dip paprykowo-pomidorowy

Szybki i prosty do przygotowania dip, pod warunkiem, że macie sprawny blender:) Kiedyś trafiłam na ten przepis, zanotowałm i juz kilka razy wypróbowałam. Odrobinę zmodyfikowałam. U mnie przygotowany do pierożków, ale pasuje też do chipsów itp. U mnie również sprawdził się do przekąsek naleśnikowych:)

Składniki:

Wykonanie:

Zdjąć skórkę z papryki, ja dałam ze skórką. Aby zdjąć skórkę z papryki należy ją upiec w piekarniku, aż lekko zbrązowieje skórka. Pomidory sparzamy i również zdejmujemy skórkę.

Z papryki usuwamy pestki, pomidora daję w całości, ale jak ktoś chce może dać bez pestek również. Miksujemy razem z bazylią i czosnkiem. Ja dałam kilka listków świeżej, zdecydowanie poprawia smak dipu. Solimy, dodajemy ocet, cukier i pieprz. Mieszamy i gotowe. Podajemy do ulubionych przekąsek typu chipsy, pierożki, paluszki czy np. takich roladek naleśnikowych.

Źródło: Lekko zmodyfikowane znalezione kiedyś w sieci:)

Kategoria: Dipy / Sosy / Marynaty
Opublikowano: czwartek, 12 lipiec 2012 22:18
Magdalena
Odsłony: 11454